En mat mosaik: Jøder og muslimer i middelalderens Ægypten

Oplægget ved Jacob Helmbæk finder sted mandag den 25. september i lokale 12-0-35 på Søndre Campus kl. 17.15.

I dag lever der få jøder i Mellemøsten, bortset fra de syv millioner i staten Israel. Sådan var det ikke for firs år siden, før Holocaust og Israels grundlæggelse. Der levede der én million jøder i hele regionen, hvilket de havde gjort i århundreder. Opdagelsen af tusinder af middelalderdokumenter fra Ben Ezra synagogen i Cairo har givet forskere indblik i det jødiske samfund i de berømte Fatimide- og Ayubide-kalifater (969-1250).

Hvordan levede en sådan religiøs minoritet i en middelalderlig islamisk stat, og hvilke muligheder og udfordringer gav det? Det er nogle af de ting, som Cairo-genizaen giver mulighed for at undersøge. Dertil opstår spørgsmål , hvorvidt forholdet var karakteriseret ved konflikt eller sameksistens? Og videre: kan man overhovedet tale om to separate samfund, eller var det ønsketænkning fra herskere og religiøse folks side?

Disse, såvel som andre metode- og fortolkningsspørgsmål, taler jeg om i mit foredrag, hvor jeg kaster lys over interaktionen mellem jøder og muslimer i retssystemet og i handelsverdenen. I vil forhåbentlig gå fra foredraget med en klarere forståelse af to betydningsfulde islamiske middelalderstater.

Reklamer

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: