Den vilde mand og julen

Den kommercielle jul begynder sidst i oktober, men der er en anden jul. En gammel og glemt jul, som varer de 12 dage frem til Helligtrekonger. I de dage finder et voldsomt, larmende og farligt optog sted, der bringer bud om årets ophør.

Og anføreren af optoget var den vilde mand. Den vilde mand er en mystisk skikkelse, der optræder med vældig trækølle og er klædt i huder og skind eller i grønt og blade, han huserer i middelalderens ridderromancer, på et utal våbenskjolde, hvor han poserer med sin vældige kølle, og han fører an i optog. Nogle forskningsteorier ser ham som levnene af en indoeuropæisk kult, der dyrkede bjørnen, andre knytter ham til en hestekult, og atter andre ser ham, som forgængeren til julemanden; ikke den flinke julemand, der bringer gaver til børn, men til den julemand, der belønner artige børn, og propper uvorne skarn i sin store sæk, og tager dem med sig.

Oplægget introducerer til en vidtfavnende verden af vilde mænd, vilde horder og vilde jægere, langpattede troldkvinder, Percht, og andre kvindelige, germanske dæmoner, formummede dansere, helligtrekongerløb og minder om, hvorfor der laves løjer nytårsaften.

 

Litteratur:

  • Phyllis Siefker: Santa Claus, Last of the Wild Men: Santa Claus, Last of the Wild Men. McFarland & Company 1997.

  • Richard Bernheimer: Wild Men in the Middle Ages: A Study in Art, Sentiment and Demonology. Octagon Books 1970 (1952).

 

 

Reklamer

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: