Ulfeldternes Pergamentsflænseri

Foredrag i Middelaldercirklen 

Ulfeldternes Pergamentsflænseri

Om brug og genbrug af middelalderens håndskrifter. 

Ved Steffen Harpsøe arkivar ved Rigsarkivet, cand.mag. 

Oplægget finder sted i Rigsarkivets foredragssal. 

I tæt på 1200 år havde pergamentshåndskrifterne gået deres sejrsgang som bærere af en religiøs og kulturmæssig arv, men omkring år 1500 var det slut. Grundet nye teknikker og tankesæt (reformationen) blev en stor del af middelalderens bogkultur overflødig, og klostre og kirker tømtes langsomt for kulturelle værdier. Til tider heldigvis for selve den historiske og kulturelle overleverings skyld, men for de store mængder af liturgiske håndskrifter betød det en fortsat eksistens som bogbind, fiskeindpakning, fyrværkerietuier eller vægudsmykning. Datidens genbrugssamfund gjorde den teologisk utidssvarende litteratur til en materiel ressource der kunne anvendes til mange formål. Som oftest dog af kongens embedsmænd (så som af slægten Ulfeldt) der frem til ca. 1650 i større mængder anvendte det stive og slidstærke pergament som bogbind for deres regnskaber til kongen kasse. Under dataregistrering af en del militære regnskaber fra 15-1600-tallet har foredragsholderen opdaget en del nye, hidtil uregistrerede pergamentsfragmenter. På baggrund af disse, og med samtidig fremvisning af udvalgte stykker, vil der blive diverteret over håndskriftfragmenternes skæbne, forskningen og forskningsmulighederne i disse. Kom og oplev (se og rør ved) små stykker af middelalderens bogkultur. 

Oplægget finder sted mandag d. 22. oktober, kl. 17.00 i Rigsarkivets Foredragssal, Tøjhusgade 1 (den grønne dør lige til venstre for indgangen til Tøjhusmuseet); anvend ringklokken på samtaleanlægget.

OBS: Hvis døren holdes åben i mere end 45 sek. går alarmen i gang, skynd jer derfor ind, eller benyt døråbningsknappen lige inden for til venstre til at holde døren åben. 

Litteraturhenvisninger:

  • TORTZEN, CHR. GORM: ”Medieval Manuscript Fragments in Denmark” i ”Living Words & Luminous Pictures – medieval book culture in Denmark.”  ed. Erik Petersen 1999
  • ABUKHANFUSA, KERSTIN: ”Mutilated Books – Wonderous leaves from Swedish bibliographical history.”  Svenska Riksarkivet 2004.
  • Eller se introduktionsfilmene  
Reklamer

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: